laupäev, 28. jaanuar 2012

Lillkapsa püreesupp fetajuustuga

Vaja läheb:
  • 400 gr lillkapsast ( see on õisikute kogus)
  • 1 suurem porgand
  • 10 cm jupp porrut
  • 2 küünt küüslauku
  • 1 viil ca 1 cm paksust fetat
  • 700 ml puljongit
  • 1 spl  võid
  • 0,25 tl valget pipart
  • maitserohelist - till, petersell, oregano
  • röstitud saiakuubikuid
Haki kõik köögiviljad. Sulata potis või ja lisa hakitud köögiviljad , kuumuta segades paar minutit, lisa puljong
( mina lisasin vee ja pool puljongikuubikut ). Keeda kuni köögiviljad on pehmed, lisa juurde fetajuust ja valge pipar, kui leiad, et supp jäi mage lisa ka veidi soola ja püreesta nuimikseriga. Tõsta pott pliidile tagasi ja lase supp korra uuesti keema. Lisa juurde oregano, umbes 0,25 tl.
Serveeri röstitud saiakuubite, maitserohelise ja veskist jahvatatud musta pipraga.
Retseptis antud kogustest saab 3 keskmist taldrikutäit suppi.

Röstitud saiakuubikud :
Rösti saiatükid kuumal pannil ilma õlita - pidevalt segades, et kõrbema ei läheks.

laupäev, 21. jaanuar 2012

Kohupiimakook juubeli tordipulbriga

Lihtne ja maitsev.

Vaja läheb:
  • 1 pakk Vilma juubeli tordipulbrit
  • 4 spl nisujahu
  • 2 pk ( 400 gr ) kohupiima
  • 200 - 250 gr hapukoort
  • 4 muna
  • 4 spl suhkrut
  • 100 gr võid ( umbes pool pakki ), lisaks veel natuke vormi määrimiseks
Sega jahu ja tordipulber kausis korralikult läbi.
Teises kausis vispelda munad ja suhkur, lisa kohupiim ning hapukoor ja vispelda ühtlaseks massiks.
Võta lahtikäiv koogivorm ( kasutasin 26 cm läbimõõduga vormi ), määri vorm võiga ja raputa riivsaiaga üle.
Pane vormi põhja 1  ühtlane kiht tordupulbri ja jahu segu - umbes 1/3  kogu kogusest.
Nüüd pane järgmine kiht, milleks on umbes pool kohupiima segust - ettevaatlikult, et põhjas olevat pulbrikihti segamini ei ajaks. Siis jälle üks kiht pulbrisegu ja jälle kiht kohupiimasegu. Lõpeta pulbri seguga ja kõige peale lõika õhukesed või viilud - laotad koogi nendega üle.
Kohupiimasegu sisse võib panna rosinaid või marju - väga hea jääb virsikukompotiga.
Kahjuks jäid need jällegi minu koogist välja -tahtsin virsikuid lisada, kuid sellele järgnes mõtteavaldus teemal, et jälle paned mingeid marju sisse...mina siis ei söö. Seega, ei virsikutele, marjadele ja rosinatele :(
Küpseta 180 kraadi juures  40 minutit - pealmine kiht tõmbub pruunikaks.
Enne söömist lase jahtuda - eriti hea on järgmine hommik külmikust võttes tee kõrvale nautida :)

kolmapäev, 4. jaanuar 2012

Beseekook

Lihtne valmistada ja väga maitsev!
Retsepti eest aitäh Evele!

Vaja läheb:
  • 6 - 7 munavalget
  • 3,5 - 4 dl suhkrut
  • 2-3 spl maisitärklist
  • 2 spl õunaäädikat
  • umbes 500 gr marju ( kasutasin mustikaid, kuid väga hea pidi jääma maasikatega)
  • 400 ml vahukoort
Kuumuta ahi 150 kraadini.
Vahusta munavalged ja suhkur tugevaks vahuks. Lisa juurde maisitärklis ja  õunaäädikas - vahusta läbi.
Saadud vaht tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vormi sellest lusika abil soovitud kuju. Mina tegin ümmarguse ja paksus jäi umbes 4 cm.Tõsta kook ahju ja " unusta" see sinna 1 tunniks ja 10 minutiks.
Siis keera ahi kinni ja jäta kook ahju jahtuma.
Jahtunud koogile puista peale marju ja kõige peale pane vahustatud vahukoor.
Kui kasutad külmutatud marju, siis püüa marjad saada võimalikult kuivaks, muidu vajub vedelik koogi keskele.
Peab mainima,et pool kooki kadus kapipealt väga väga kiiresti - teise poole "päästsin" järgmiseks päevaks :)