teisipäev, 14. veebruar 2012

Vastlakuklid

Vastlateni veel nädalake aega, kuid ma ei suutnud kauem oodata - vastlakukli isu oli nii suur.
Samas tähistame sõbrapäeva vastakuklitega:).

Vaja läheb:
  • 25 gr pärmi
  • 3 dl leiget piima
  • 1 dl suhkrut
  • 9 dl jahu
  • 100 gr võid
  • 2 muna ( 1 tainasse, teine määrimiseks )
  • 1 tl soola
  • 0,25 tl peenestatud kardemoni
  • 1- 2  spl riivitud sidruni koort
  • 2 pakki 35 % koort
  • meelepärast moosi  ( mitte väga magusat )
  • tuhksuhkrut
Sega pärm ja suhkur, kuni segu on vedel. Lisa segu leigele piimale, sega korralikult, kuni kõik on lahustunud, lisa juurde 4 dl jahu - segu peaks jääma hapukoore paksune. Kata kauss puhta rätikuga ja jäta  umbes 30 minutiks sooja kohta kerkima ( mina kergitan kõiki asju põrandaküttega vannitoa põrandal ).
30 minuti pärast peaks segu kergelt mullitama ja olema kerkinud. Nüüd lisa juurde sool, kardemon, riivitud sidruni koor, lahtiklopitud muna, sega läbi ja sõtku juurde ülejäänud jahu ( 5 dl ). Kõige lõpuks lisa juurde sulatatud ja jahutatud või. Tainas peab käte küljest lahti tulema ja olema ilusti läikiv. Kata kauss uuesti rätikuga ja jäta 30 minutiks sooja kohta kerkima.
Kui tainas kerkinud, vormi sellest kuklid. Võta umbes muna suurused tükid , pane need jahuga kaetud lauale, aseta kergelt kaussis käsi kukli peale ja tee kohapeal ringikujulisi liigutusi niikaua, kuni käe all on ilus ühtlane kukkel. Pane kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja jäta umbes 15 minutiks kerkima .Antud kogusest saab 15 suuremat või 20 väikest kuklit. Enne ahju panemist pintselda kuklid pealt lahtiklopitud munaga - muna asemel võid kasutada ka sulatatud võid. Küpseta 200 - 220 kraadi juures 10-15 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed. Valmis kuklitele pane peale puhas rätik ja jäta jahtuma.
Kui kuklid on jahtunud, lõika neil mütsid maha ja  õõnesta natuke. Kuklite sisse pane moos, siis  vahukoor, kõige peale müts ja raputa peale tuhkruhkrut. Mina võtsin külmunud vaarikad, segasin vähese suhkruga ja jätsin sulama -  sulanud segu kasutasin moosi asemel.
Retsept on mugandatud nami-namist

pühapäev, 12. veebruar 2012

Isetehtud jäätis

Delfi keskkonnast jäi silma artikkel, kus jagati kodus valmistatava jäätise õpetusi.
Tekkis, siis soov ja mõte järgi proovida. Kuna need retseptid ei olnud päris need, mida tahaks proovida, siis surfasin jällegi mööda netti ringi. Sattusin sellele blogile siin - http://kokkama.blogspot.com/

Vaja läheb :
  • 6 dl 35% koort
  • 1 purk kondentspiima - suhkruga
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • Lisandiks:
  • 2 suurt daimi šokolaadi (112 gr) 

Vahusta koor kergeks vahuks, lisa juurde vaniljesuhkur ja kondentspiim - mikserda läbi.
Lisa juurde hakitud šokolaad, mikserda korra veel läbi. Tõsta karpidesse ja pane vähemalt 4 tunniks sügavkülma. Retseptis antud kogustest saab umbes 2 l jäätist.
Tehakse ka 4 dl koorega, kuid 6 dl olla parem.
Lisandiks võib kasutada ka muud šokolaadi, küpsiseid, kakaod jne. Või jätta lisand üldse ära.
Olen nüüd kaks korda jäätist teinud ja need kaovad külmikust kiiremini, kui uus valmis saab :).
Tõeliselt hea jäätis  - proovijad kiidavad!

Sallid

Areng toimus - seekord võttis aega 1,5 h :)















Ja selle salli valmistamise ajakulu oli 1 tund - valmistamisel kasutatakse 1 tunni salli lõnga - spets lõng.
Salli ei koota vaid sõlmitakse kokku.
Tulemuseks väga mõnus , pehme ja soe sall.

kolmapäev, 8. veebruar 2012

Keerusall

Jõuluvana tõi mulle keerusalli. Peale seda sain tuttavatelt väga palju küsimusi teemal, kas tegin salli ise?
Salli kudumine olevat väga lihtne.
Mõtlesin, et proovin siis järgi. Interneti avarustest leidsin mitu erinevat õpetust, kuidas kududa ja kuidas heegeldada. Otsustasin kudumise kasuks ja seadsin sammud kangapoodi varraste ja lõnga järgi.
Oli jah lihtne teha, aega kulus 2,5 h - olen kuulnud, et profid teevad 1 salli 30 minutiga ( mul on veel arenguruumi )  
Kokkuvõttes, mina olen tulemusega rahul -  töö kiire ja korralik :)

















Lisan juurde ka ühe lingi, kus on päris mitu keerusalli kudumise õpetust.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gn3UZrcX3ok

pühapäev, 5. veebruar 2012

Šampinjoni püreesupp kõrvitsa ja toorjuustuga

Olen sattunud püreesupi lainetele. Alguses otsisin püüdlikult retsepte internetist, kuid üsna peagi hakkasin ise katsetama. Püreesuppe on lihtne teha - erinevad juurikad puljongiga potti, maitseks mingit juustu ja valmis.
Ok päris nii lihte see pole, kuid teatav muster on nendes retseptides olemas. Kõiki retsepte pole siia üles pannud, kuid jõudumööda teen seda.

Vaja läheb:
  • 250 gr šampinjone
  • 200 gr toorjuustu ( Farmi )
  • umbes 400 gr puhastatud kõrvitsat
  • 300 ml piima
  • 3 spl nisujahu
  • 4 küünt küüslauku
  • 1 keskmine sibul
  • 1 puljongikuubik
  • 400 ml vett
  • 50 gr võid
  • maitseks soola, valget pipart ja serveerimiseks tilli, peterselli ja musta pipart
Tükelda küüslauk, sibul ja kõrvits ning viiluta seened. Pane poti põhja või ja sulata, lisa juurde sibul ja küüslauk - kuumuta pidevalt segades umbes 2 minutit. Nüüd lisa juurde seened ja kuumuta segades paar minutit. Võta tass, sega seal jahu ja umbes poole tassi jagu vett, saadud segu kalla potti seentele ning sega kiirelt läbi, lisa juurde vesi ja seejärel piim ning puljongikuubik. Sega korralikult läbi ja siis lisa juurde kõrvitsatükid ning keeda keskmisel kuumusel umbes 15-20 minutit, kuni kõrvits on pehme, kuid mitte pudru. Lisa juurde toorjuust, maitseks soola ja valget pipart ning püreesta. Serveeri tilli ja peterselliga ning veskist jahvatatud musta pipraga.
Kommentaariks niipalju,et jahu võb ka ära jätta, kuid siis peab vee ja piima kogust vähendama kumbagi umbes 100-150 ml võrra, muidu jääb supp liiga vedel.