reede, 6. aprill 2012

Sefiiritort

Ojaaaa..sai see tegu ette võetud - ikkagi üks minu lemmiktorte :)
Ja tegelikult peab mainima, et see oli vägagi lihtne - no kui mõned äpardused välja arvata :) Peamine - kui asi käpas, siis on see üks lihtsamaid torte, mida tean.
Kuigi minul kulus koguste õigeks saamisel ja katsetuste lõplikuks tulemuseks - nii, et ma ise ka rahule jään -  üsna palju katsetusi. 4 biskviiti lendas prügikasti....ja sefiirikatsetused...nojah neid oli ka ...
Arvestades praegust munade hinda, siis üsna kallis lõbu :)
Vaja läheb:
 Põhi:
  • 4 suurt muna
  • 2 dl suhkrut
  • 1 dl jahu
  • 1 dl kartulijahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
Tee nii ( ja ainult nii, usu ma olen katsetanud...)
Põhi:
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Vahusta toasoojad munad ja suhkur tugevaks vahuks - kuni 10 minutit.Sega omavahel jahu, kartulijahu ja küpsetuspulber.Seejärel sega kuivainete segu vahustatud munadega. Kasuta jahusõelujat ( soovitan väga ) - mikserdada ei tohi!!!! -  sega nii, et sõelud veidi jahusegu nii,et tõstad vahustatud munad puulusikaga põhjast ülespoole. Seejärel sõelu jälle natuke jahusegu ja jätka tõstmist põhjast ülespoole. - vaata, et segusse tükke ei jää. Kui tulevad tükid oled liiga suure koguse jahu korraga seganud.
Kui tainas segatud võta 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm, vooderda põhi küpsetuspaberiga ja vala tainas vormi. Küpseta umbes 40 min ahju keskosas - niikaua, kuni biskviit on pealt kuldpruun ja kergelt näpuga vajutades tõuseb lohk üles tagasi.Võta kook ahjust, lase 5 min seista ja eemalda vormist, kata uuesti vormiga ja lase lõplikult jahtuda.
Koogi vahele:
200 ml 35 % rõõska koort
1 toru kohupiimapastat
150 - 200 gr haput moosi ( kasutasin pohlamoosi )
1-2 kahvliga purustatud banaani
Sefiir - valget värvi ( õige sefiir käib ilma želatiinita )
4 munavalget
8 spl haput mahla
16 spl suhkrut
0,25 - 0,5 tl sidrunihapet


Kui biskviit on küpsetatud ja jahtunud, lõika see pooleks. Biskviidi vahele määri kohupiimakreem ( vahusta rõõsk koor, sega hulka kohupiimapasta, banaan ja moos ) ning jäta ööseks külmikusse. Eelnevalt soovitan biskviiti korralikult immutada ( näiteks moosiveega või mõne kompotivedelikuga ), muidu jääba tort liiga kuiv.
Järgmisel päeval alusta sefiiri tegmist..
Sefiiri  tee nii - 
Valge sefiir:
Vahusta munavalged kõvaks läikivaks vahuks.Samal, kui vahtusad munavalgeid, hakka keetma siirupit.
Pane mahl ja suhkur tasasele tulele keema - sega pidevalt. Mina keedan nii kaua, kuni munavalged  on vahustatud ( umbes 10-15 min ja munavalgete vahustamist ei tohi katkestada - enne, kui sefiir valmis).
Seejärel lisa  siirupile natuke sidrunihapet ( kui mahl on väga hapu ei pea lisama ). Nüüd nirista keev siirup vahustatud munavalgete hulka - pidevalt edasi vahustades. Kui siirup on munavalgete hulka niristatud , jätka vahustamist veel umbes 10-15 minutit, sefiir hakkab mööda mikseri labasid ülespoole roomama ja struktuur on tihke- nii saad aru,et on valmis.
Roosa sefiiri saad, kui kasutad punasesõstramahla.
Šokolaadist kaunistused:
Võta Fazeri tume block šokolaad sulata kuumaveevannil, või mikrouunis. Vala vedel šokolaad tordipritsi
( väga peene otsaga ) või kasuta kilekotti, mille otsa lõikad pisikese augu ning tee meelepärased kujundid küpsetuspaberile. Lase jahtuda ja aseta külma tahenema.

Šefiir pane samuti tordipriti ja kaunista tort vastavalt soovile.
Pean mainima, et see on tõesti hea tort - üks väheseid, mida minu järeltulev põlv kiidab taevani :) Tort saigi temale sünnipäevaks valmistatud.

Pasha

Pühade puhul otsustasin teha ja proovida. Algse retsepti sain delfi naistekast, kuid vaadates erinevaid retsepte, otsustasin seda pisut täiendada.
Pasha tuleb valmis teha umbes 12 tundi enne selle sööma asumist.

Vaja läheb:
  • 700 gr rammusat kohupiima
  • 200 ml 35% rõõska koort
  • 2 muna
  • 200 gr martsipani ( värvilise martsipani kasutamisel jääb lõpptulemus ilus triibuline )
  • 1- 2 spl riivitud sidruni koort
  • 2-4 spl pressitud sidruni mahla (kes soovib hapumat maitset, siis  hiljem saab juurde lisada )
  • 2 tl vaniljesuhkrut
  • 1 dl suhkrut
  • 100 gr võid
Soovi korral 150 gr rosinaid . Meil rosinaid ei sööda, seega jäid need minu pasha seest välja.
Sidruni mahla ja koore võib asendada sama koguse aplesini mahla ja koorega.
Kaunistuseks:
Kuivatatud aprikoose, jõhvikaid, rosinaid jne ( vaba valik ). Mina kasutasin kaunistamiseks ka martsipani.

Vahusta rõõsk koor ning  eraldi nõus vahusta munad ja mõlemad suhkrud. Sulata või ja lase jahtuda.
Sega kõik pasha koostisosad ( vahustatud munad, vahukoor, kohupiim , sidruni koor ja mahl ning kõige lõpuks sulatatud või ).
Rulli martsipanist kahe küpsetuspaberi vahel 2 ketast. Need peavad olema umbes nii suured, kui pasha tegemiseks kasutatav sõel. Võta kauss, mille sisse mahub suur sõel ( minu sõela läbimõõt on 18 cm), pane sõel kausi peale ja vooderda marliga ( panin marli kahekordselt ). Nüüd pane sõle peale 1/3 pasha segust, seejärel aseta sinna peale 1 martsipaniketas, selle peale jälle 1/3 segu ja jälle martsipaniketas. Kõige peale järelejäänud 1/3 pasha segu. Tõsta marli servad sõela peale ja aseta kauss koos sõelaga külmikusse nõrguma.
Järgmisel päeval - umbes 12h hiljem - tõsta pasha sõela seest välja ja kummuta taldriku peale. Kaunista vastavalt soovile.