reede, 6. aprill 2012

Sefiiritort

Ojaaaa..sai see tegu ette võetud - ikkagi üks minu lemmiktorte :)
Ja tegelikult peab mainima, et see oli vägagi lihtne - no kui mõned äpardused välja arvata :) Peamine - kui asi käpas, siis on see üks lihtsamaid torte, mida tean.
Kuigi minul kulus koguste õigeks saamisel ja katsetuste lõplikuks tulemuseks - nii, et ma ise ka rahule jään -  üsna palju katsetusi. 4 biskviiti lendas prügikasti....ja sefiirikatsetused...nojah neid oli ka ...
Arvestades praegust munade hinda, siis üsna kallis lõbu :)
Vaja läheb:
 Põhi:
  • 4 suurt muna
  • 2 dl suhkrut
  • 1 dl jahu
  • 1 dl kartulijahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
Tee nii ( ja ainult nii, usu ma olen katsetanud...)
Põhi:
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Vahusta toasoojad munad ja suhkur tugevaks vahuks - kuni 10 minutit.Sega omavahel jahu, kartulijahu ja küpsetuspulber.Seejärel sega kuivainete segu vahustatud munadega. Kasuta jahusõelujat ( soovitan väga ) - mikserdada ei tohi!!!! -  sega nii, et sõelud veidi jahusegu nii,et tõstad vahustatud munad puulusikaga põhjast ülespoole. Seejärel sõelu jälle natuke jahusegu ja jätka tõstmist põhjast ülespoole. - vaata, et segusse tükke ei jää. Kui tulevad tükid oled liiga suure koguse jahu korraga seganud.
Kui tainas segatud võta 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm, vooderda põhi küpsetuspaberiga ja vala tainas vormi. Küpseta umbes 40 min ahju keskosas - niikaua, kuni biskviit on pealt kuldpruun ja kergelt näpuga vajutades tõuseb lohk üles tagasi.Võta kook ahjust, lase 5 min seista ja eemalda vormist, kata uuesti vormiga ja lase lõplikult jahtuda.
Koogi vahele:
200 ml 35 % rõõska koort
1 toru kohupiimapastat
150 - 200 gr haput moosi ( kasutasin pohlamoosi )
1-2 kahvliga purustatud banaani
Sefiir - valget värvi ( õige sefiir käib ilma želatiinita )
4 munavalget
8 spl haput mahla
16 spl suhkrut
0,25 - 0,5 tl sidrunihapet


Kui biskviit on küpsetatud ja jahtunud, lõika see pooleks. Biskviidi vahele määri kohupiimakreem ( vahusta rõõsk koor, sega hulka kohupiimapasta, banaan ja moos ) ning jäta ööseks külmikusse. Eelnevalt soovitan biskviiti korralikult immutada ( näiteks moosiveega või mõne kompotivedelikuga ), muidu jääba tort liiga kuiv.
Järgmisel päeval alusta sefiiri tegmist..
Sefiiri  tee nii - 
Valge sefiir:
Vahusta munavalged kõvaks läikivaks vahuks.Samal, kui vahtusad munavalgeid, hakka keetma siirupit.
Pane mahl ja suhkur tasasele tulele keema - sega pidevalt. Mina keedan nii kaua, kuni munavalged  on vahustatud ( umbes 10-15 min ja munavalgete vahustamist ei tohi katkestada - enne, kui sefiir valmis).
Seejärel lisa  siirupile natuke sidrunihapet ( kui mahl on väga hapu ei pea lisama ). Nüüd nirista keev siirup vahustatud munavalgete hulka - pidevalt edasi vahustades. Kui siirup on munavalgete hulka niristatud , jätka vahustamist veel umbes 10-15 minutit, sefiir hakkab mööda mikseri labasid ülespoole roomama ja struktuur on tihke- nii saad aru,et on valmis.
Roosa sefiiri saad, kui kasutad punasesõstramahla.
Šokolaadist kaunistused:
Võta Fazeri tume block šokolaad sulata kuumaveevannil, või mikrouunis. Vala vedel šokolaad tordipritsi
( väga peene otsaga ) või kasuta kilekotti, mille otsa lõikad pisikese augu ning tee meelepärased kujundid küpsetuspaberile. Lase jahtuda ja aseta külma tahenema.

Šefiir pane samuti tordipriti ja kaunista tort vastavalt soovile.
Pean mainima, et see on tõesti hea tort - üks väheseid, mida minu järeltulev põlv kiidab taevani :) Tort saigi temale sünnipäevaks valmistatud.

8 kommentaari:

  1. Sai täpselt õpetuse järgi tehtud. Kõik õnnestus suurepäraselt ja oli vääääga maitsev. Ka meie pere üks lemmiktortidest.

    VastaKustuta
  2. Väga tore kuulda, et torditegu õnnestus :)

    VastaKustuta
  3. opaaa :) selle ma katsetan kindlasti ära :) küsimus ,et kas munavahuga midagi ei juhtu kui teda nii kaua mikserdada enne kui siirup valmis saab? ja kas mikser oli rahulikus tempos vahustamas munavahtu või kiires? täpselt sama küsimus ka siis kui siirup valati munavahu juurde :) aitäh!! Jään vastust ootama :)

    Mees kindlasti jääb rahule :)

    VastaKustuta
  4. Sefiir on ju vedel. 3 muna kohta on hea v6tta 300 g suhkrut
    parem on siirupit keeta keskmisel tulel ja ilma segamata.alguses segada kui keema hakkab .valmis sefiir koguneb hunnikusse vispli kylge ja tuleb 22rtest lahti

    VastaKustuta
  5. Ka mina tegin õpetuse järgi, ainult et ma kasutasin sidrunimahla sirdunhappe asemel ja kõik õnnestus suurepäraselt. Sefiir tuli tihke ja väga hästi vormitav.
    Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
  6. Tegin.ka seda torti. Tuli hästi välja ainult et tordiprits oli mul kehva ja sellepärast ei saanud nii.nagu tahtsin aga maitse poolest super ja no aega võttis see torditegu ikka ka omajagu.

    VastaKustuta
  7. Teen hetkel seda torti ja biskviit tuli ilusaim, mis mul iial tulnud on!

    VastaKustuta
  8. Olen algaja biskviidi tegija ja tegin gluteenivabast jahust ja tuli super. Nii hästi kerkis ja jäi just nagu peab. Suur tänu, homme teen sefiiri ka peale

    VastaKustuta