laupäev, 10. detsember 2011

Croquembouche

Ilm hakkab  vaikselt  jõulumeeleolu võtma -
maapinnale on tekkinud üksikud valged laigud.
Lootust on, et jõulud tulevad ikka valged ja rohke lumega - eelnevatest aastatest on veel vähe :)
Tähistamaks kolmandat adventi, küpsetasin ja meisterdasin magusa jõulupuu.
Tegemist on traditsioonilise prantsuse küpsetisega.
Retsept pärineb postimehest.

Vaja läheb:
 Tainas
  • 50 gr võid
  • 70 gr jahu
  • 2 muna
  • 150 ml vett
Kreem
  • 300 ml 3,5% piima
  • 30 gr tumedat šokolaadi
  • 1/4 tl jahvatatud ingveri
  • 1/4 tl jahvatatud kaneeli
  • 1/4 tl jahvatatud kardemoni
  • 2 munakollast
  • 55 gr suhkrut
  • 30 gr jahu
  • Karamelliks 250 gr suhkrut ja 3 spl vett
Pane või ja vesi potti. Kuumuta segades  kuni või on sulanud ja pinnale kerkivad mullid. Sega kiirelt ( mina vispeldasin ) ja lisa samal ajal juurde jahu, tõsta tulelt ja sega edasi  kuni saad ühtlase massi. Lase segul 5 minutit jahtuda. Nüüd mikserda segule juurde 2 muna, mikserda kuni tainas on ühtlane ja kergelt läikiv.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Võta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaat, piserda see kergelt veega üle ja tee sinna peale tainast umbes 25 pisikest pallikest - näiteks tordipritsiga. Jäta pallikeste vahele ka paisumisruumi.Küpseta 15 minutit, kuni pallikesed on kuldsed. Enne lõplikku valmimist võta plaat ahjust ja tee tervava noaga iga palli  sisse auk ja seejärel küpseta veel paar minutit.
Kreemi jaoks pane piim potti, lisa juurde tükeldatud šokolaad ja maitseained välja arvatud suhkur.
Kuumuta pidevalt segades kuni šokolaad on sulanud, kuid ära keeda. Tõsta segu tulelt.
Vahusta kausis munakollased ja suhkur, seejärel lisa juurde jahu ja sega korralikult läbi, kuni saad ühtlase massi. Nüüd lisa segu hulka väikeste portsudena piimasegu. Mina mikserdasin segu ja samal ajal lisasin piimasegu õrnalt nirisedes sinna hulka. Nüüd tõsta pott keskmise kuumusega pliidile ja kuumuta pidevalt segades, kuni kreem on parajalt paks.
Jäta kreem jahutuma, kuid käi seda aegajalt segamas.
Pane jahtunud kreem tordipritsi ja täida augu kaudu pallikesed kreemiga.
Karamell-
pane suhkur ja vesi pannile, kuumuta pidevalt segades, kuni suhkur on ka sulanud ja omandanud merevaigu tooni. Kasuta karamelli palliksete kokku kleepimiseks ( kasta pallid ükshaaval servapidi  karamelli sisse )- ära karamelliga üle pinguta, muidu on pärast palliksete kättesaamine raske. Tõsta pallitorn panni juurde, kasta kahvel karamelli sisse ja  venita ümber pallitorni karamelliniidid.
Süüakse nii,et igaüks murrab omale pallikesi.

2 kommentaari:

  1. Loodan, et need maiused jõuluõhtul ka minu maitsemeeli paitavad.

    VastaKustuta
  2. Oleneb sellest, kus Sa jõuluõhtul viibid :)

    VastaKustuta