pühapäev, 18. detsember 2011

Teistmoodi piparkoogid

Põnev teha ja huvitava tulemusega. Kui piparkookidele enne ahju pistmist serva kõrrega auk teha, saab sealt hiljem paela läbi pista ja kasutada neid kuusekaunistustena.Õpetuse leidsin Hagari kodulehelt.
Vaja läheb:
  • piparkoogitainast
  • erinevat värvi karamellkomme ( ilma moosita )
  • soovi korral glasuuri
  • piparkoogivorme
Tee nii -
rulli tainas ( mitte väga õhukeseks ) ja lõika välja suured ringid. Mina kasutasin õllekannu, mille läbimõõt oli ca 10 cm. Nüüd kasuta piparkoogivorme ja tee  ringi sisse omale meelepärane kuju..
Seejärel pane piparkoogid ahjuplaadile ja iga kuju sisse kaks karamellkommi. Kui teed väiksemad ringid ja kujud, siis kasuta ühte kommi.
Küpseta 200 kraadi juures maksimum 8 minutit - NB! jälgi,et komm üle ei hakkaks ajama.
Võta piparkoogid ahjust välja ja lase jahtuda, alles siis eemalda plaadilt.

Nüüd kaunista glasuuriga.

laupäev, 17. detsember 2011

Muinasjutukook

seda kookI võib nimetada ka Porgandikoogiks.
Hagari Muinasjutukook on üks parimaid kooke ja minul tekkis soov  ise midagi sellis teha. Sai jällegi mööda internetti otsitud ja erinevaid retsepte loetud. Lõpuks panin paarist retseptist oma versiooni kokku ja tulemus sai väga maitsev!
Vaja läheb :
  • 150 gr võid
  • 50 ml oliivõli
  • 1 dl suhkrut
  • 1 dl tumedat suhkrusiirupit - võib asendada 100 gr pruuni suhkruga
  • 3 muna
  • 6 dl jahu
  • 4 keskmist porgandit
  • 0,25 tl jahvatatud kardemoni
  • 0,5 tl jahvatatud ingveri
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 0,25 tl riivitud muskaatpähklit
  • 70 gr kreeka pähkleid
  • 150 gr rosinaid
  • 1 suure kuhjaga tl küpsetuspülbrit
Kate:
  • 250 gr mascarponet
  • 1,5 dl tuhksuhkrut
  • 1,5 spl sidrunimahla või 1 sidruni riivitud koor
Sulata või, lase jahtuda ja lisa oliivõli - jahtumise ajal riivi porgand peenema riiviga. Lisa juurde suhkrusiirup ja suhkur, vispelda ja lisa ükshaaval munad - vispelda korralikult läbi. Nüüd lisa kõik maitseained ja  riivitud porgand. Lisa segule küpsetuspulbriga läbisegatud jahu, hakitud kreeka pähklid ( jäta mõned terveks, neid saad kasutada koogi kaunistamiseks ) ja lisa juurde kergelt leotatud rosinad.
Sega tainas korralikult läbi. Kuumuta ahi 180 kraadini. Võta koogivorm ja määri võiga ning raputa vorm üle riivsaia või mannaga. Mina kasutasin klaasvormi mõõtmetega 26X26 cm, kuid võib kasutada ka natuke väiksemat. Kalla tainas vormi ja küpseta 30 minutit, siis keera ahi kinni ja lase 10 minutit järelküpseda.
Kook peaks jääma tumepruun, kuid minu oma jäi üsnagi hele...huvitav mida Hagari pagarid veel sinna koogi sisse panevad?
Kalla kook vormist välja ja lase jahtuda.
Katte jaoks sega kõik ained korralikult omavahel läbi.
Kui kook on jahtunud - ei pea olema päris külm - määri kate koogile ja kaunista pähklitega.
Pilte vaadates tekkib küsimus, et miks rosinaid näha pole?
Kui teatasin, et küpsetan koogi ja plaanin sinna ka rosinaid sisse panna, siis kõlas üle maja kahehäälne protestikisa, seega jäid rosnaid minu koogist välja. Teistel soovitan igal juhul panna.

laupäev, 10. detsember 2011

Croquembouche

Ilm hakkab  vaikselt  jõulumeeleolu võtma -
maapinnale on tekkinud üksikud valged laigud.
Lootust on, et jõulud tulevad ikka valged ja rohke lumega - eelnevatest aastatest on veel vähe :)
Tähistamaks kolmandat adventi, küpsetasin ja meisterdasin magusa jõulupuu.
Tegemist on traditsioonilise prantsuse küpsetisega.
Retsept pärineb postimehest.

Vaja läheb:
 Tainas
  • 50 gr võid
  • 70 gr jahu
  • 2 muna
  • 150 ml vett
Kreem
  • 300 ml 3,5% piima
  • 30 gr tumedat šokolaadi
  • 1/4 tl jahvatatud ingveri
  • 1/4 tl jahvatatud kaneeli
  • 1/4 tl jahvatatud kardemoni
  • 2 munakollast
  • 55 gr suhkrut
  • 30 gr jahu
  • Karamelliks 250 gr suhkrut ja 3 spl vett
Pane või ja vesi potti. Kuumuta segades  kuni või on sulanud ja pinnale kerkivad mullid. Sega kiirelt ( mina vispeldasin ) ja lisa samal ajal juurde jahu, tõsta tulelt ja sega edasi  kuni saad ühtlase massi. Lase segul 5 minutit jahtuda. Nüüd mikserda segule juurde 2 muna, mikserda kuni tainas on ühtlane ja kergelt läikiv.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Võta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaat, piserda see kergelt veega üle ja tee sinna peale tainast umbes 25 pisikest pallikest - näiteks tordipritsiga. Jäta pallikeste vahele ka paisumisruumi.Küpseta 15 minutit, kuni pallikesed on kuldsed. Enne lõplikku valmimist võta plaat ahjust ja tee tervava noaga iga palli  sisse auk ja seejärel küpseta veel paar minutit.
Kreemi jaoks pane piim potti, lisa juurde tükeldatud šokolaad ja maitseained välja arvatud suhkur.
Kuumuta pidevalt segades kuni šokolaad on sulanud, kuid ära keeda. Tõsta segu tulelt.
Vahusta kausis munakollased ja suhkur, seejärel lisa juurde jahu ja sega korralikult läbi, kuni saad ühtlase massi. Nüüd lisa segu hulka väikeste portsudena piimasegu. Mina mikserdasin segu ja samal ajal lisasin piimasegu õrnalt nirisedes sinna hulka. Nüüd tõsta pott keskmise kuumusega pliidile ja kuumuta pidevalt segades, kuni kreem on parajalt paks.
Jäta kreem jahutuma, kuid käi seda aegajalt segamas.
Pane jahtunud kreem tordipritsi ja täida augu kaudu pallikesed kreemiga.
Karamell-
pane suhkur ja vesi pannile, kuumuta pidevalt segades, kuni suhkur on ka sulanud ja omandanud merevaigu tooni. Kasuta karamelli palliksete kokku kleepimiseks ( kasta pallid ükshaaval servapidi  karamelli sisse )- ära karamelliga üle pinguta, muidu on pärast palliksete kättesaamine raske. Tõsta pallitorn panni juurde, kasta kahvel karamelli sisse ja  venita ümber pallitorni karamelliniidid.
Süüakse nii,et igaüks murrab omale pallikesi.

pühapäev, 4. detsember 2011

Kana adžika kastmes

Minul oli siiani arvamus, et toore kana ettevalmistamine küpsetamiseks on keeruline ja aeganõudev, eelkõige sobivate  koostisosade leidmine  marinaadi jaoks. Seetõttu on olnud toorest kana minu külmikust  üsna raske tabada. Olen ostnud ikka juba maitsestatud kana ja küpsetanud selle valmis.
Kuid selle retsepti järgi oli kõik väga lihtne.
Retsept pärineb ajakirjast Toit & Trend.


Vaja läheb:
  • 1 toores kana
  • 1 purk adžikat ( mina kasutasin Pure kaukaasiapärast adžikat )
  • küpsetuskotti (saab ka ilma, kuid nii on mugavam )

Serveerimiseks
  • 2 kotti  riisi ( 2x125 gr )
  • 200 gr hapukoort
  • umbes 6 spl ketšupit  ja 6 spl majoneesi
  • konservherneid ( parimad on Bonduelle)
Võta kana, libista pöidlad kanale naha alla - alusta rinna alt servast, vajadusel tee noaga väike lõige. Lükka pöidlad nii kaugele, kui võimalik. Sama tee ka koibade juurest. Naha alla pane lusikaga adžikat ja aja sõrmedega laiali. Seejärel määri kogu kana adžikaga sisse. Jäta umbes 1 - 1,5 tunniks maitsestuma.
Kuumuta ahi 200 kraadini, pane kana küpestuskotti ( lõika koti peale paar ava ), kui kotti ei kasuta pane kana ahjuvormi ning  küpseta umbes 1 tund ja 20 minutit. Kui  küpsetuskotti ei kasuta, siis niisuta kana  küpsemise ajal vormi tekkinud vedelikuga.

Kui kana valmis, keeda riis ja sega kaste. Kastme kogused on antud umbes, kuna mina teen maitse järgi.