teisipäev, 14. veebruar 2012

Vastlakuklid

Vastlateni veel nädalake aega, kuid ma ei suutnud kauem oodata - vastlakukli isu oli nii suur.
Samas tähistame sõbrapäeva vastakuklitega:).

Vaja läheb:
  • 25 gr pärmi
  • 3 dl leiget piima
  • 1 dl suhkrut
  • 9 dl jahu
  • 100 gr võid
  • 2 muna ( 1 tainasse, teine määrimiseks )
  • 1 tl soola
  • 0,25 tl peenestatud kardemoni
  • 1- 2  spl riivitud sidruni koort
  • 2 pakki 35 % koort
  • meelepärast moosi  ( mitte väga magusat )
  • tuhksuhkrut
Sega pärm ja suhkur, kuni segu on vedel. Lisa segu leigele piimale, sega korralikult, kuni kõik on lahustunud, lisa juurde 4 dl jahu - segu peaks jääma hapukoore paksune. Kata kauss puhta rätikuga ja jäta  umbes 30 minutiks sooja kohta kerkima ( mina kergitan kõiki asju põrandaküttega vannitoa põrandal ).
30 minuti pärast peaks segu kergelt mullitama ja olema kerkinud. Nüüd lisa juurde sool, kardemon, riivitud sidruni koor, lahtiklopitud muna, sega läbi ja sõtku juurde ülejäänud jahu ( 5 dl ). Kõige lõpuks lisa juurde sulatatud ja jahutatud või. Tainas peab käte küljest lahti tulema ja olema ilusti läikiv. Kata kauss uuesti rätikuga ja jäta 30 minutiks sooja kohta kerkima.
Kui tainas kerkinud, vormi sellest kuklid. Võta umbes muna suurused tükid , pane need jahuga kaetud lauale, aseta kergelt kaussis käsi kukli peale ja tee kohapeal ringikujulisi liigutusi niikaua, kuni käe all on ilus ühtlane kukkel. Pane kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja jäta umbes 15 minutiks kerkima .Antud kogusest saab 15 suuremat või 20 väikest kuklit. Enne ahju panemist pintselda kuklid pealt lahtiklopitud munaga - muna asemel võid kasutada ka sulatatud võid. Küpseta 200 - 220 kraadi juures 10-15 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed. Valmis kuklitele pane peale puhas rätik ja jäta jahtuma.
Kui kuklid on jahtunud, lõika neil mütsid maha ja  õõnesta natuke. Kuklite sisse pane moos, siis  vahukoor, kõige peale müts ja raputa peale tuhkruhkrut. Mina võtsin külmunud vaarikad, segasin vähese suhkruga ja jätsin sulama -  sulanud segu kasutasin moosi asemel.
Retsept on mugandatud nami-namist

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar