esmaspäev, 21. november 2011

Särtsuga sidrunisaiakesed

Retsepti leidsin ajakirjast Toit & Trend
Esialgu tundus, et tegu millegi keerulisega, kuid tegelikult oli valmistamisprotsess lihtne.
Vaja läheb:

  • 6 dl heledat pastöriseerimata õlut ( Weissbier sobib väga hästi )
  • 30 gr tavalist pärmi
  • 1,5 tl soola
  • 2 spl mett
  • 2 spl sidrunimahla
  • 1 dl maisijahu
  • 1 dl kaerahelbeid ( terveid helbeid, mitte kiirhelbeid)
  • 10 dl nisujahu
  • 1/2 dl seesamiseemneid
  • 3 spl oliivõli
  • 2 spl suhkrut

Originaalretseptis oli veel kirjas 1-2 sidruni riivitud koor, kuid mina ei pannud.
Sega pärm ja suhkur, kuni segu on vedel. Soojenda õlu kehatemperatuurini ja sega juurde pärmi-suhkru segu. Lisa juurde mesi, sidrunimahl ja-koor. Sega juurde pool nisujahust koos soolaga.Nüüd lisa ülejäänud nisujahu, maisijahu, kaerahelbed ja seesamiseemned. Kõige lõpuks lisa juurde oliivõli. Tainas peab jääma elastne ning  käte ja kausi küljest enamjaolt lahti tulema ( vajadusel lisa juurde veidi jahu või vett ).
Kata kauss puhta rätikuga, tõsta sooja ja jäta paariks tunniks kerkima.
Vormi tainast kaks suuremat või 10-14 väiksemat pätsikest. Vormimisel kasuta jahu,et tainas käte külge kinni ei kleepuks. Jäta pätsikesed 30-40 minutiks küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kerkima. Enne ahju panemist tõmba tervava noaga saiakestele 1-2 sälku ja puista peale veidike jahu. Kuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta veega pritsitud ahjus umbes 15 minutit. Seejärel mähi küpsetatud saiakesed umbes 10 minutitks niiskesse rätikusse - nii jääb kooriks mõnusalt krõmps.

Maitsevad väga hästi maitsevõiga
 (sega või, hakitud petersell ja näpuotsatäis soola )










Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar