pühapäev, 27. november 2011

Toorjuustu-glöggikook

Advendiaja alguse tähistamiseks.
Kahjuks ei saja õues mõnusat laia  lund, kuid see ei takista meid tähistamast esimest adventi, nautimast tassikest teed ja kooki!

 Vaja läheb:
Põhi 
  • 200 gr piparkooke ( soovitavalt tugeva piparkoogi maitsega)
  • 80 gr võid
Kook
  • 300 gr toasooja toorjuustu
  • 2 dl vahukoort
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 dl hõõgveini või glöggi ( tumedat glöggi )
  • 0,5 tl jahvatatud kaneeli
  • 0,5 tl jahvatatud ingveri
  • 0,5 tl jahvatatud nelki 
kolm viimast võib asenada ka piparkoogimaistseainega (1-1,5 tl )
  • 20 gr želatiini ( kasutasin kiirželatiini), kes kasutab lehti, siis 5 lehte
Kate
  • 3 dl hõõgveini või glöggi ( tumedat )
kui kasutate konsentraati, siis 2 dl konsentraati ja 1 dl vett
  • 20 gr želatiini ( kasutasin kiirželatiini ), kes kasutab lehti, siis 4 lehte
Originaalretseptis oli vaja toorjuust vahustada suhkru ja kahe munaga, kuid kuna tegu on koogiga, mida ei küpsetata, siis jätsin mina munad ära.
Purusta piparkoogid ja sega sulatatud võiga. Pane lahtikäiva ( läbimõõt kas 24 cm või 18 cm ) koogivormi põhja küpsetuspaber, nii,et servad jäävad vormi vahelt välja. Suru piparkoogid vormi põhja ja aseta vorm umbes 20 minutitks külmikusse.
Vahusta toorjuust ja suhkur. Kuumuta glöggi (ära keeda ), lisa maitseained ja želatiin. Sega korralikult, kuni želatiin on lahustunud. kes kasutab lehti , siis leotage želtaiinilehti külmas vees umbes 5 minutit ja siis lisage kergelt kuivaks pigistatud lehed kuumutatud glöggi hulka ja segage, kuni lehed on lahustunud.
Lisade glöggi toorjuustule ( pidevalt segades/mikserdades ) ja kõige lõpuks lisage juurde vahustatud vahukoor.
Kes soovib võib veidi purustatud piparkooke ka siia segada.
Võta külmikust vorm ja vala segu vormi ning tõsta uuesti külma tahenema.
Katte jaoks kuumuta glöggi, lisa želatiin ja sega korralikult - jäta tuppa jahtuma ning käi aegajalt segamas. Kui segu on jahtunud, võta külmukust kook ( vaata,et see oleks tarretunud ) ja vala kate sinna peale. Tõsta kook külmikusse tagasi ja lase umbes 4 tundi tarretuda - veel parem ööpäev.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar