neljapäev, 6. oktoober 2011

Hapukapsad

Paar nädalat tekkis idee, et peaks ise hapukapsast tegema. Sai jällegi veedetud mõned õhtud mööda netti ringi kolades, kuid kõik retseptid, mis leidsin olid minimaalselt 3 - 4kg kapsa kohta. Iseenesest pole see suur kogus, kuid säilitamisega on ka lood kehvad - mul puudub kelder või mõni muu jahe ruum, seega jääb alles külmkapp.Kuid külmikut on ka muuks vaja, kui hapukapsa säilitamiseks - niigi on see juba seente, mooside jms poolt  vallutatud :) Pealegi oli soov katsetada ja ei tahtnud suurt kogust korraga teha - juhul, kui tulemus süüa ei kõlba, pole kahju suur.
Seda enam,et praegu on värske kapsas kogu aeg müügil ja pole vajadust teha kogu talvevaru korraga.
Kui isu tuleb saab ju juurde teha.
Vaja läheb:
1 kapsapea
0,5 tl soola ( soovitavalt purustatud meresool )
0,25 tl täit suhkrut ( aitab kiiremini hapneda )
Kasutasin kapsast ära umbes 1 kg või veidi rohkem, soola ja suhkru kogused on arvestatud 1 kg kohta.
Enne lõikamist tuleb kapsa küljest võtta 3-4 lehte - neid läheb hiljem vaja.
Lõikasin kapsa ribadeks, omaarust tegin parajad, kuid peale tampimist jäid isegi liiga väiksed.Järgmine kord tean, et lõikan umbes 3-4 mm laiused ja 5 cm pikad.
Peale hakkimist tampisin kapsa kergelt läbi ( metallnõud ei tohi kasutada ) .
Tampimiseks  kasutasin lihahaamrit, kuna muud vahendit polnud käepärast :)).
Tampida tuleb niikaua, kuni hakkab natuke mahla eralduma ja siis sega kapsas soola ja suhkruga  läbi.
ning suru purki. Mina kasutasin 1 l purki ja surusnin rusikaga, kuid võib ka puulusikat , pudrunuia jne kasutada ( oluline on, et poleks metallist )- minul kerkis kapsa mahl kohe peale.
Seejärel võtsin  kapsalehed ja  keerasin rullli ning surusin purki kapsa peale. Muud vajutust ei pannud. Purgi jätsin kapi peale seisma ja umbes 4 päeva pärast sai juba krõmpsutada. Kes soovib hapumat maitset võib lasta nädala jagu hapneda.
Jälgima peab,et kapsa mahl ( soolvesi ) ei langeks madalamale, kui kapsas. Kui kapsas jääb õhu kätte, läheb see kohe käärima. Vajadusel võib ise soolvett juurde teha ja peale kallata - kuid minul seda vajadust ei tekkinud.
Peale hapnemist panin kapsa 0,5 liitristesse purki , kaane peale ja tõstsin külmiku - umbes nädala on ilusti seisnud. Olen iga õhtu paar ampsu proovinud. Tegin ühe portsu ka köömnetega - neid sai natuke liiga palju, järgmine kord tean,et neid tuleb õige pisut panna.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar